MR-artrografisch onderzoek (gewricht)

Omschrijving:

Onderzoek ter beoordeling van de gewrichtsruimten (kraakbeen, menisci), gewrichtskapsels, ligamenten en pezen omheen gewrichten, … van om het even welk gewricht (schouder, elleboog, pols en vingers, heup, knieën, enkel, voet en tenen). Voor dit onderzoek wordt het gewricht aangeprikt en wordt er een verdunde kleurstof in het gewricht gespoten voorafgaand aan het onderzoek.

Veiligheidsmaatregelen:

De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen bij gebruik van het MR-toestel dienen in acht genomen te worden.

Nuttige link:

Voorbereiding:

Je hoeft niet nuchter te zijn.
Alle metalen of metaal bevattende voorwerpen dienen verwijderd te worden: juwelen (oorbellen, kettingen, etc) en piercings (indien mogelijk). Make-up kan metalen partikeltjes bevatten en dient eveneens verwijderd te worden.
Je dient je volledig te ontkleden (op ondergoed na) en krijgt een verpleeghemdje aan indien gewenst. Eventueel wordt er door de verpleging een infuusleiding aangelegd thv. een ader in de elleboog voor toediening van contraststof of medicatie.

Procedure:

Je wordt gepositioneerd in rugligging (soms in buikligging zoals bij een polsonderzoek) op een verschuifbare tafel. Ofwel wordt het te onderzoeken gewricht in een antennekooi gelegd (bv knie, pols, hand, … )  ofwel wordt er een antenne over het te onderzoeken gewricht gelegd (bv heup, schouder). Je moet zeer goed stilliggen met gans het lichaam om goede onderzoekresultaten (beelden) te bekomen. De tafel kan tussen de verschillende opnamen (automatisch) een beetje bewegen. De onderzoeksduur kan afhankelijk van wat we moeten opzoeken en de initiële onderzoeksbevindingen variëren van 15 tot 25 minuten.

Nazorg:

Controle op eventuele (uiterst zeldzaam voorkomende) allergische reactie op het toegediende contrastmiddel wordt door de verpleging verzekerd.