CT-Myelografie

Omschrijving :

CT-scan ter beoordeling van het ruggemergkanaal.
Op heden wordt dit onderzoek niet meer terugbetaald door het ziekenfonds. Jouw behandelende arts is hiervan op de hoogte, je moet het onderzoek dus zelf betalen. Je kan je verder informeren bij het secretariaat medische beeldvorming.

Voorbereiding :

Je moet niet nuchter zijn. Eventuele allergieën (op contrast, voeding, producten,…) dien je zeker te vermelden. Metalen voorwerpen en juwelen thv. het onderzoeksgebied dienen te moeten worden verwijderd.

Procedure :

Vooraleer je wordt ontvangen op de CT-scan zal je een contrastinspuiting krijgen in de rug / ruggemergkanaal. Deze inspuiting gebeurt onder radioscopie door een radioloog.

De patiënt(e) wordt nadien naar de CT-scan begeleid en op de beweegbare onderzoekstafel van de CT-scan in rugligging in de gewenste positie gelegd. De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 20 minuten voor de myelografie en 1 a 2 uren extra (wachttijd) voor het bijkomend CT-onderzoek.

Nuttige link : Rx Myelografie

Nazorg :

Na het onderzoek heb je verplichte bedrust (minimum 12 uren).Je kan wat hoofdpijn ervaren of locale ongemakken op hoogte van de punctieplaats. Je mag onder medisch toezicht drinken na het onderzoek.