CT-Artrografie onderzoek

Omschrijving:

CT-scan specifiek ter beoordeling van het bot en de interne anatomie van gewrichten (vb. kraakbeen, ligamenten, meniscus , spieren en pezen rondomheen het gewricht,…). De meest frekwent onderzochte gewrichten zijn de schouders, polsen, heupen, knieën, enkels en ellebogen.

Voorbereiding:

Geen specifieke voorbereiding nodig. Eventuele allergieën (op contrast, jood, verdovingsmiddelen of andere producten,…) dien je zeker te vermelden.

Procedure:

Vooraleer je wordt ontvangen op de CT-scan zal je een contrastinspuiting krijgen in het te onderzoeken gewricht. Deze inspuiting (verdoving en contraststof) gebeurt onder radioscopie door een radioloog.

De patiënt(e) wordt vervolgens naar de CT-scan begeleid alwaar op de beweegbare onderzoekstafel van de CT-scan in rugligging of buikligging in de gewenste positie het gewricht wordt gecentreerd. De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 30 minuten.

Nuttige links:

Nazorg :

Er kan tijdelijk een lichte stijfheid van het gewricht of onderzochte lichaamsdeel optreden alsook roodheid van de huid. Het gewricht wordt best 24 uur na het onderzoek niet belast. Eventuele begeleiding voor transport na procedure te voorzien.