Punctie of corebiopsie van de borst

Omschrijving:
Weefselstaaltje/biopsie nemen van een structuur of afwijkende zone in de borst onder echografische geleiding.

Voorbereiding:
Geen specifieke voorbereiding; je moet niet nuchter zijn.
Eventuele allergieën (op verdovingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen ,…), alsook medicatie ( bloedverdunners, ..) dien je zeker te vermelden.

Procedure:
Het bovenlichaam wordt vrijgemaakt. De huid wordt steriel ontsmet en afgedekt.
Na echografische lokalisatie van de afwijking wordt een kleine hoeveelheid verdoving ingespoten in de huid en de onderliggende afwijkende zone of structuur door de radioloog  .
Met een corebiopsienaald wordt er een weefselstaaltje genomen. Meestal worden er 3 weefselstaaltjes genomen. Zo’n weefselstaaltje is zeer klein en ziet eruit als een kort dik draadje. Dit weefselstaaltje wordt dan weggebracht voor microscopisch onderzoek. Na 2 dagen is het resultaat van het microscopisch onderzoek bekend.
Na de procedure drukt de verpleegkundige nog een 5-tal minuten op de biopsiezone om een bloeding te voorkomen of te beperken en wordt de gebiopsieerde zone afgedekt met een pleister.

De totale duur van de procedure duurt ongeveer 20-30 minuten.
Na de procedure kan de patiente naar huis gaan en de dagdagelijkse activiteiten hervatten.

Nazorg:
De pleister mag dezelfde avond nog verwijderd worden. Vanaf de volgde dag mag er terug gedoucht worden.
In geval er terug een bloeding optreedt, wordt de zone best een 10-tal minuten met de vlakke hand afgedrukt. Indien er toch nog problemen zijn, kan de dienst radiologie gecontacteerd worden of wordt best naar de spoedgevallendienst gegaan.