Slikfunctie

Voorbereidende orale fase

In de voorbereidende fase wordt eten en/of drank naar de mond gebracht en afgehapt. Een goede motoriek, alertheid en cognitie spelen hierbij een belangrijke rol. Een goede lichaamshouding is eveneens van invloed op het goed en veilig kunnen verwerken van voeding.  Dit alles vormt de basis voor een goede slikfunctie.

Orale fase

In de orale fase wordt voedsel in de mond verwerkt tot een bolus (=geheel van door te slikken voedsel of vloeistof) die weggeslikt kan worden. Belangrijke onderdelen zijn lipsluiting, kauwen, goede vermenging met speeksel, goede bolusvorming en een adequaat transport richting de keelholte. Deze acties worden bewust uitgevoerd. Voedsel wordt getransporteerd tot de voorste gehemeltebogen. Hierna start de slikreflex.

Faryngale fase

Tijdens de reflexmatige fase wordt de luchtweg afgesloten. De ware stembanden sluiten. Dit is de eerste en belangrijkste afsluiting van de luchtweg. Het verhemelte trekt op om de neusholte af te sluiten. Het strottenklepje (of epiglottis) buigt over de stembanden en zorgt voor een extra bescherming van luchtweg. De voedselbolus verplaatst zich van de keel naar de slokdarm door samentrekkingen van de keelwandspieren.

 

 

Oesofagale fase

Vervolgens opent de bovenste slokdarmsfincter (UES) zich. De bolus komt door samentrekkende bewegingen van de slokdarm in de maag terecht.