Andere hulpmiddelen

Om patiënten met een fysieke beperking te ondersteunen tijdens de maaltijd bestaan er verschillende hulpmiddelen. Deze voorwerpen kunnen gebruikt worden in het ziekenhuis. Als je ze zelf wil aankopen, kan je voor meer informatie terecht bij de dienst ergotherapie of bij de thuiszorgwinkel.

Bestek

Als eten met bestek lastig wordt, (bijvoorbeeld door een beperkte arm- of handfunctie) kan je gebruik maken van aangepast bestek. Zo bestaat bijvoorbeeld verzwaard bestek voor patiënten met een tremor (bijvoorbeeld bij de ziekte van Parkinson). Daarnaast is er ook bestek met een aangepast handgreep om het hanteren makkelijker te maken.

Drinkbeker

Aangepaste bekers maken het zelfstandig drinken of het toedienen van vocht en vloeibaar voedsel mogelijk. In het Imeldaziekenhuis wordt vaak gebruik gemaakt van een kantelbeker (type Handycup). Verder bestaan er ook tremorbekers die het morsen en lekken van drank voorkomen bij patiënten met een tremor. Het gebruik van tuitbekers is af te raden, zeker bij patiënten met slikproblemen (voor meer informatie: https://www.imelda.be/sites/default/files/uploads/Flipbooks/logopedie/tuitbeker/)

Andere hulpmiddelen

Een aangepast bord helpt als eten moeilijker wordt door verminderde kracht in de handen, coördinatieproblemen, een verminderde handigheid, ongecontroleerde bewegingen of als iemand maar met één hand kan eten. Hulpmiddelen zoals een bordrand, vakindeling, antislipmatje, contrastrijke kleuren of warmhoud-functie kunnen hiervoor ingezet worden.