Kinesio taping

Kinesio taping is een therapeutische tapemethode die kan worden gebruikt voor veel verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

Het doel en het ontwerp van de tape is om het natuurlijke helende vermogen van het lichaam te vergemakkelijken, terwijl het ondersteuning en stabiliteit biedt aan de omliggende weefsels, zonder beperking van de beweging van het lichaam. Het is ook ontworpen om de effecten van de therapie te verlengen.

Kinesio Taping kan gebruikt worden in alle fasen van genezing (acute, subacute, revalidatie en preventief).

Er zijn vijf belangrijke fysiologische effecten van Kinesiotaping:

1. Huid

Kinesiotaping stimuleert de mecanoreceptoren van de huid, vermindert de ontsteking en helpt bij pijnbestrijding.

2. Bloedsomloop/lymfestelsel

Kinesiotaping tilt de huid op en zorgt voor ´rimpels´ in de huid waardoor lymfevocht zich gemakkelijker kan verplaatsen van 'hogedrukgebieden' naar 'lagedrukgebieden'. Hierdoor vermindert de pijn. De toepassing van de tape verhoogt ook interstitiële lymfatische stroming, verbetert vloeistofuitwisseling tussen weefsellagen, vermindert oedeem en egaliseert de temperatuur van het weefsel.

3. Fascia

Bij een blessure is het collageen verdikt wat als een soort lijm werkt, waardoor de weefsels aan elkaar blijven 'plakken'. Kinesiotaping helpt het lichaam terug te keren naar de homeostase en zorgt voor directe beïnvloeding van de huid en onderliggende lagen.

4. Spier

Kinesiotaping kan worden toegepast om spieren te ontspannen of te activeren. Het kan ook de bewegingsuitslag verbeteren, pijn verminderen, de spierlengte normaliseren en de vermoeidheid in de spier verminderen.

5. Gewrichten

Kinesiotaping kan de biomechanica van het lichaam verbeteren. Het kan de ligamenten en de pezen ondersteunen en kan het bewustzijn van het lichaam verbeteren.

Door middel van het aanpassen van de richting en de rek op de Kinesio Tape kunnen deze bovenstaande systemen worden beïnvloed.