Kinesitherapie bij hartchirurgie

Kinesitherapie is een belangrijk onderdeel in het herstel na hartchirurgie. In deze brochure vind je tips en informatie om je goed voor te bereiden op de operatie en wat je kan verwachten tijdens de herstelfase. De therapie bestaat uit ademhalingsoefeningen en oefeningen die de conditie verbeteren. Met deze combinatie proberen we een vlotte recuperatie te bekomen. Jouw kinesitherapeut zal je begeleiden doorheen het hele traject.

Preoperatieve kinesitherapie

Voor de operatie is het aangeraden om enkele sessies ademhalingskinesitherapie te volgen bij een kinesist naar keuze. Je zal hiervoor een voorschrift meekrijgen van de cardiochirurg tijdens de consultatie. 
Het aanleren van de ademhalingsoefeningen voor de operatie brengt voordelen met zich mee:

  • Sterkere (in)ademhalingsspieren 
  • Na de operatie kan men nog wat suf zijn of wat pijn hebben. Door vooraf te oefenen zijn de oefeningen al voor een groot stuk gekend. 
  • De ademhalingsoefeningen zijn van belang na de operatie en tijdens het revalideren. Ze zorgen ervoor dat de longen goed kunnen ventileren, helpen om eventuele fluimen op te hoesten en problemen zoals een longontsteking te vermijden.

Daarnaast kan het ook belangrijk zijn om actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen. Let hierbij op dat je niet te intensief gaat sporten. Bespreek dit met je arts.