Postoperatieve kinesitherapie op HAVA (Hart en Vaat)

Wanneer alles naar wens verloopt, verhuis je na enkele dagen naar HAVA. Hier komt de kinesist dagelijks bij je langs. De oefeningen die we gestart hebben op intensieve zorgen, worden stilaan verder opgebouwd. Tijdens alle oefeningen bekijkt de kinesist het hartritme en ook het zuurstofgehalte in het bloed wordt nauwlettend opgevolgd.

Ademhalingsoefeningen

Het is belangrijk dat je de ademhalingsoefeningen ≥ 4x/dag uit voert. Daarom is het van belang dat je ook zelf, zonder kinesist erbij, deze ademhalingsoefeningen doet.

Oefeningen boven- en onderlichaam

De oefeningen voor armen en benen gaan we progressief opbouwen zodat je deze ook in stand kunt uitvoeren, zonder enige problemen.

Gangrevalidatie

We starten met wandelen. Ook dit gaan we dagelijks, progressief opbouwen. Eerst in de kamer en vervolgens op de gang. Indien de kinesist dit aangeeft, mag je ook zelfstandig gaan wandelen in de gang.
Indien nodig, bij evenwichtsstoornissen, worden hulpmiddelen aangeboden (bv. Rollator)

Fietsen - hometrainer

Er zal worden gestart met 3 minuten op een minimale weerstand. Geleidelijk aan verhogen we de tijd en/of weerstand.

Trappen

Tot slot is het belangrijk dat we trappen doen voordat je naar huis gaat. Ook al heb je thuis geen trappen, is deze oefening belangrijk zodat we kunnen zien hoe je hierop reageert.

Wanneer je de ambulante cardiale revalidatie wil starten zal er tijdens je opname een afspraak gemaakt worden voor een fietsproef.