Reconstructie met eigen weefsel: DIEAP flap

Principe

Het gebruik van eigen weefsel is een oplossing wanneer problemen kunnen verwacht worden met prothesen. (bv. na radiotherapie en chemotherapie, slechte kwaliteit van de mastectomiehuid, enz ...).
Patiënten zijn voornamelijk tevreden met de natuurlijke vorm van de gereconstrueerde borst, het zacht aanvoelen en het blijvend esthetisch resultaat.
Een gereconstrueerde borst voelt warm aan, en is er een betere ingroei van gevoelszenuwen dan bij een reconstructie met een prothese.

Er kan ook een indicatie zijn voor een gedeeltelijke borstreconstructie met eigen weefsel zoals na een tumorectomie met bestraling.

Techniek

Internationaal wordt de vrije DIEAP flap techniek als de gouden standaard gezien voor de reconstructie van de borst met eigen weefsel. DIEAP flap staat voor “Deep Inferior Epigastric Artery Perforator” flap. Het principe berust op een verfijning van de buikflap of TRAM flap.  Hierbij wordt er huid en vetweefsel van de onderbuik genomen om de borst te reconstrueren.

Het voordeel van DIEAP flap is dat de stevigheid van de buikwand bewaard bijft: het onderliggend spierweefsel van de buikwand kan volledig intact blijven. Zo worden de buig- en draaikracht en de mogelijkheid om de dagelijkse activiteiten verder te zetten, bewaard.

Indien een vrije DIEAP flap niet mogelijk is, kan een andere eigen weefsel reconstructie worden gebruikt (vrije SGAP flap, vrije IGAP flap, vrije TGM flap, TDAP flap etc.).

Wat houdt de DIEAP flap ingreep in?

Bij een DIEAP flap borstreconstructie wordt er dus huid en vetweefsel van de onderbuik genomen om de borst te reconstrueren.
Hiervoor wordt de bloedvoorziening van dit weefsel vrijgelegd zonder de buikspieren te beschadigen. Het weefsel wordt vervolgens getransplanteerd naar de borststreek, waar het microchirurgisch aangekoppeld wordt aan de bloedvaten in deze regio. Hierna wordt met dit nieuwe weefsel een borst gevormd.

Het bekomen defect ter hoogte van de buik wordt gesloten door het bindweefselblad te hechten en de buik te sluiten zoals met een klassieke buikwandplastie. De totale ingreep duurt ongeveer 6 tot 8 uur.

Een borstreconstructie met eigen weefsel is een ingreep waarvoor tussenkomst van het ziekenfonds is voorzien.