Operatie

Wanneer er borstkanker is geconstateerd zal in de meeste gevallen een operatie worden gepland om het kwaadaardige gezwel uit de borst te verwijderen. Er zijn veel factoren die bepalen of er eerst een operatie uitgevoerd wordt en dan eventueel aanvullende behandeling of dat er gestart wordt met bijvoorbeeld chemotherapie (gevolgd door een operatie). Er zal altijd, in goed overleg met jou, een plan gemaakt worden wat aansluit bij de karakteristieken van de tumor en jouw ideeën/wensen over behandeling.

Borstoperaties

  • Borstsparende operatie: alleen het afwijkende gebied wordt met een kleine rand omringend gezond weefsel verwijderd. Het doel hierbij is zoveel mogelijk de vorm en contour van de borst te behouden.
  • Borstamputatie: de gehele borstklier, de huid van de borst en de tepel worden verwijderd.

Klieren

  • Okselklieruitruiming: Kwaadaardige cellen die zich losmaken van de tumor passeren de okselklieren en kunnen daar vastgehouden worden. Hierdoor kan men bepalen in welk stadium de ziekte is en kan de behandeling aangepast worden.
    Bij een okseluitruiming worden lymfeklieren in de oksel verwijderd. Het aantal klieren in de oksel varieert van patiënt tot patiënt. Gemiddeld zijn er 10 tot 30 klieren terug te vinden en kan men tot op verschillende niveaus klieren weghalen, afhankelijk van de nood.
  • Sentinelklierprocedure De sentinelklier of schildwachtklier staat via de lymfevaten rechtstreeks in verbinding met de tumor. Deze klier wordt als eerste aangetast voordat de tumor zich via de lymfevaten kan verspreiden naar andere klieren.
    Een sentinelprocedure maakt het mogelijk de eerste drainerende lymfeklier op te sporen en kan zodoende soms een okselklieruitruiming voorkomen. Deze procedure wordt enkel toegepast wanneer de tumor een maximale doorsnede heeft van 5 cm en de arts klinisch geen okselklieren voelt.

Harpoenlokalisatie

Als het letsel niet voelbaar is voor de operatie, is het soms nodig om vlak vóór de operatie een markering aan te brengen voor de chirurg. Deze markering bestaat uit een draadje die door middel van een echografie op de dienst radiologie wordt ingebracht. Dit wordt afgedekt met een verband en blijft ter plaatse tijdens de operatie.

Fraxt Localizer

Met LOCalizer is het mogelijk een marker in een tumor te plaatsen onder echo- of röntgengeleiding. In tegenstelling tot een radioactieve bron, werkt LOCalizer op basis van de moderne RFID-technologie. RFID staat voor Radio Frequency Identification en kent een veelvoud van toepassingen in de dagelijkse praktijk in bijvoorbeeld toegangspassen voor gebouwen, slagbomen, contactloze betaling en dergelijke.

De plaatsing van de marker kan gebeuren onder begeleiding van echografie of onder begeleiding van een mammografietoestel (RX). Terwijl de naaldgeleider van de biopsie ter plaatse zit in de borst, kan via dezelfde weg de LOCalizer marker ter plaatse gebracht worden.

De LOCalizer Tag (marker / ‘zaadje’), die in de borst wordt geplaats, biedt zeer grote nauwkeurigheid doordat de marker tot op de millimeter nauwkeurig gedetecteerd kan worden met een ander toestel (LOCalizer Reader en Probe). De marker is duidelijk zichtbaar op mammografie (RX), MRI en echografie. De marker kan tot op heden tot 30 dagen voor de operatie worden ingebracht en is omhuld in een speciale coating waardoor deze direct aan het weefsel hecht waarmee het in contact komt. Zo wordt migratie (verplaatsing) van de marker voorkomen en de nauwkeurigheid nog verder vergroot. Dit heeft als voordeel dat u de normale dagdagelijkse activiteiten kan uitvoeren, zonder schrik te hebben dat de marker zou loskomen en zich verplaatsen.

 

Eens het moment van de ingreep daar is, zal de chirurg in het Operatiekwartier met behulp van de LOCalizer Reader/Probe (grootte van een smart-phone) de afstand tot de marker bepalen en de correcte localisatie bepalen. Door middel van de expertise van de chirurg en deze technologie zal de ingreep zo precies mogelijk uitgevoerd worden, waardoor er zo weinig mogelijk weefsel (niet meer dan noodzakelijk) wordt weggenomen.

 

Brochure:

Borstchirurgie (www.vvog.be)