Hormoontherapie

Het kan zijn dat de borstkanker bij u hormoongevoelig is. In dat geval kunt u samen met uw arts besluiten dat u wordt behandeld met hormoontherapie. Uw arts vertelt u welke therapie bij u wordt toegepast.

De meerderheid van de borstkankers zijn gevoelig voor geslachtshormonen, wat betekent dat die hormonen de groei van kankercellen kunnen bevorderen. Door medicijnen toe te dienen die die hormoongevoeligheid verminderen, kan ook de ontwikkeling en de werking van kankercellen geblokkeerd of vertraagd worden. Hormoontherapie of hormonale therapie wordt daarom soms ook ‘antihormoontherapie’ of ‘anti hormonale therapie’ genoemd.

Hormoonbehandelingen maken deel uit van de standaardbehandeling voor hormoongevoelige borsttumoren en kan aanvullend op andere behandelingen gegeven worden. Het doel is de kans op genezing vergroten en de kans op terugkeer van tumoren verkleinen. Daarnaast wordt deze behandeling ook toegepast bij uitgezaaide kankers. Het doel is dan de uitgezaaide tumoren tijdelijk terug te dringen.