Goedaardige borstaandoeningen

Een knobbeltje of pijn in de borst blijkt soms borstkanker te zijn, maar vaker is er een goedaardige oorzaak. Ook het merendeel van de vrouwen die er bij het bevolkingsonderzoek ‘uitgepikt’  wordt, blijkt geen borstkanker te hebben maar iets goedaardigs.

Voorbeelden hiervan zijn:

Fibroadenomen

Een fibroadenoom is een borstgezwel dat bij jonge vrouwen heel frequent voorkomt. Het is een hard gezwel dat duidelijk begrensd is, goed beweegbaar en niet pijnlijk. Een fibroadenoom kan makkelijk chirurgisch verwijderd worden. Fibroadenomen zijn onschadelijk en ze vergroten het risico op borstkanker niet.

Papillomen

Papillomen zijn goedaardige gezwellen die voorkomen in de hoofdmelkgangen net onder de tepelhof. Soms presenteren ze zich als meerdere kleine aanwassen die meer in de diepte van het borstklierweefsel liggen. Papillomen kunnen chirurgisch verwijderd worden.

Cysten

Een cyste is een met vocht gevulde holte die duidelijk voelbaar is. Cysten worden gevormd door een verstopping van een melkgang. 
Cysten komen heel frequent voor. Een derde van de vrouwen krijgt er voor de menopauze mee te kampen. Een typische klacht die dan optreedt is een plots opkomende, pijnlijke zwelling. Grote cysten kunnen, als ze te pijnlijk zijn, onder echografische beeldvorming makkelijk leeg geprikt worden.
Een cyste is niet kwaadaardig en moet dan ook zelden operatief worden verwijderd.

Lipoom

Een lipoom of vetbolletje is een kleine, geïsoleerde, niet-pijnlijke massa die bestaat uit vetweefsel en traag groeit. Een lipoom moet niet verwijderd worden.

Mastalgie: pijn in één of de beide borsten

Heel wat vrouwen hebben regelmatig pijn in één of de beide borsten. Die pijn roept vaak het schrikbeeld op van borstkanker maar dat is slechts zelden het geval.
De pijn in de borst(en) kan premenopauzaal zijn. Dan treden klachten op zoals een zwaartegevoel, spanning in de borsten en gevoelige borsten. Die symptomen zijn onschuldig.
Bij een andere vorm is de pijn goed te lokaliseren in de borst. Die borstpijn komt veel minder vaak voor dan premenopauzale pijn.

Tepelafscheiding

Vochtverlies uit de tepels komt meestal voor in episodes. Het vochtverlies kan hormonaal zijn, of te wijten aan medicatie of een aandoening van het melkkanaaltje.
De afscheiding kan wit, geel of groen zijn en zelfs bloed bevatten. Een verder onderzoek ter uitsluiting van een onderliggend letsel is meestal toch aangewezen.

Phyllodes tumor

De phyllodes tumor is een zeldzame tumor. Er is een goedaardige en een kwaadaardige variant. De kwaadaardige variant komt zeer weinig voor. Een phyllodes tumor kan gemakkelijk chirurgisch verwijderd worden. Het is dan van belang dat de tumor met een goede marge normaal weefsel wordt verwijderd. De phyllodes tumor heeft namelijk de eigenschap te kunnen terugkeren lokaal in de borst.