Ziektes

Longontsteking

Een long is opgebouwd uit vele kleine blaasjes, de longblaasjes. Deze zijn belangrijk voor de luchtverversing. Als virussen of bacteriën terechtkomen in de longblaasjes of in het weefsel ertussen, kunnen je longen ziek worden. Dan heb je een longontsteking.
Meestal heb je hoge koorts en een hoest die pijn doet. Als je veel slijm in je longen hebt, kan de dokter dat horen met de stethoscoop. Vaak wordt er ook een röntgenfoto van je longen genomen waarop duidelijk een longontsteking te zien is.
Soms helpt inhaleren met de aërosol of moet je antibiotica innemen. Soms moet je naar het ziekenhuis waar de medicijnen gegeven worden via een infuus.

Appendicitis

Appendicitis is een ontsteking van het wormvormig aanhangsel of de appendix van de blindedarm.
Je merkt vrij snel dat er iets niet klopt met je appendix, omdat dat namelijk heel veel pijn doet. Je krijgt hevige buikpijn rechts onder, bent misselijk en moet misschien zelfs overgeven. De pijn kan gepaard gaan met koorts maar dat hoeft niet. Wat vooral pijn doet is het zachtjes indrukken van de rechter onderbuik, dan snel de hand weghalen doet nogmaals pijn ('loslaatpijn').
Indien de dokter een sterk vermoeden heeft van appendicitis zal hij doorverwijzen naar een ziekenhuis en dan is verwijdering door middel van een operatie (appendectomie) de beste behandeling. Deze operatie gebeurt onder narcose.
Deze ziekte kan je maar één keer krijgen want de appendix groeit niet meer aan.

Het weghalen van de amandelen

De amandelen zijn grote knobbels die achterin je neus en keel zitten. Ze kunnen ervoor zorgen dat je niet ziek wordt. Als de amandelen ontstoken raken, kunnen ze hun werk niet goed meer doen. Je kan dan ziek worden. Je krijgt bijvoorbeeld keelpijn, bent vaak verkouden, of kan slecht slapen. Als je amandelen niet goed meer werken, ga je naar de Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts). Daar wordt dan besloten om je amandelen weg te halen. Dit wordt ook wel amandelen knippen genoemd. De amandelen zullen met een operatie worden weggehaald. Deze operatie (amygdalectomie) gebeurt onder narcose.

Hersenschudding

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens zijn hoofd gestoten. Gelukkig zijn je hersenen redelijk goed beschermd door het schedeldak, de hersenvliezen en het hersenvocht. Toch kan je bij een hevige klap een hersenschudding oplopen. Hierbij worden je hersenen heel eventjes tegen het schedeldak geschud. Bij een harde stoot, bijvoorbeeld als je pal op je hoofd valt, kan het gebeuren dat je het bewustzijn verliest. Dat is bijna alsof je slaapt. Waarschijnlijk heb je hoofdpijn door de knal. Het kan zijn dat je misselijk bent. Misschien moet je zelfs overgeven. Na een hevige klap moet je naar de dokter of het ziekenhuis. Rust is dan erg belangrijk. Er wordt regelmatig gecontroleerd of je wakker bent en normaal reageert en hoe het met de pijn gaat. Met een klein lampje worden de pupillen in je ogen gecontroleerd. Zo ziet men of er niet te veel druk in de hersenen is. Is de druk normaal, dan verkleinen de pupillen onmiddellijk als het licht van het lampje er in schijnt. Vaak mag je de volgende dag al naar huis.

Griep

Het echte griepvirus is de veroorzaker van een vrij ernstige ziekte die zelfs gevaarlijk kan zijn. Je hebt griep wanneer griepvirussen zich niet alleen tot je neus beperken, maar uitzwermen naar alle hoeken van je lichaam. Daarom voel je jezelf ook zo ellendig: je hebt hoofdpijn, je gewrichten doen pijn, je kunt niet goed slikken vanwege een zere keel en waarschijnlijk krijg je ook koorts. Het beste is dat je gaat rusten in je bed. Zo wordt je het snelst weer beter. Griepvirussen verspreiden zich over de hele wereld. Hoe en waar ze ontstaan weet niemand. Maar het griepvirus krijgt de naam van de plaats waar ze het eerst ontdekt is. Zo heb je bijvoorbeeld de Mexicaanse griep. Je kan tegen griepvirussen gevaccineerd worden. Dan krijg je een prik.

Astma

Astma betekent ‘het moeilijke ademhalen’. Zonder lucht kan je niet leven. Als je inademt, breng je zuurstof naar je longen. Vervolgens adem je de verbruikte lucht uit en adem je weer nieuwe in. Als je astma hebt, heb je grote moeilijkheden om lucht te krijgen. De wanden van de bronchiën (fijn vertakte luchtwegen in de longen) en de kleine spieren in de luchtwegen van de longen kunnen verkrampen en nauw samentrekken. Bovendien wordt er te veel slijm aangemaakt waardoor de luchtwegen verstopt raken. De ademhalingsspieren moeten dan harder werken waardoor je gaat hijgen en puffen. Gelukkig bestaan er medicijnen voor astma. Je kunt bijvoorbeeld een inhalator of spray bij je dragen die de vernauwing in de luchtwegen snel kan ontspannen waardoor je weer makkelijker kunt ademen. Soms helpt dat niet. In dat geval moet je naar het ziekenhuis worden gebracht voor speciale medicijnen en zuurstof door een masker of een neusbril.

Trommelvliesbuisjes

De buitenkant van je oor bestaat uit de oorschelp en het begin van de gehoorgang. Dat is het gat in je oor. De gehoorgang loopt naar je trommelvlies. Dat is een dun vlies dat gaat trillen als er geluid door je gehoorgang naar binnen komt. Bij jou zit er vocht of slijm achter je trommelvlies waardoor het minder goed kan trillen. Daardoor hoor je minder goed. Om je weer goed te laten horen wordt er een gaatje in je trommelvlies gemaakt. Het slijm of vocht wordt weggehaald en je krijgt een kunststof buisje in het gaatje. Dit gebeurt tijdens een operatie waarbij je onder narcose bent. Als er weer vocht of slijm achter je trommelvlies gaat zitten, kan het door het 'trommelvliesbuisje' weglopen. Na een paar maanden of soms een jaar groeit het buisje uit het trommelvlies. Het gaatje groeit vanzelf weer dicht. De meeste kinderen hebben daarna geen last meer van hun oren.

Valse kroep

Ooit een zeehond horen blaffen? Dat klinkt precies zoals bij valse kroep. Bij valse kroep raakt je luchtpijp ontstoken. Hierdoor vernauwt hij, vooral onder het strottenhoofd. In het strottenhoofd zitten ook je stembanden, daarom ben je bij valse kroep hees en klinkt je hoest als zeehondengeblaf. Oorzaak van de ziekte zijn virussen die de slijmvliezen in de keel aanvallen. Medicijnen zoals antibiotica helpen niet. Vaak helpt het om in de badkamer de warmwaterkraan van het bad of de douche open te draaien en in de damp te gaan zitten. Je kunt ook buiten de koele vochtige lucht inademen. Als niets echt wil helpen en je moeite krijgt met ademen, moet je naar het ziekenhuis.

 

 

Oorontsteking

Iedereen die wel eens oorpijn heeft gehad, weet dat dit gemeen pijn kan doen. Misschien had je wel een oorontsteking of otitis. De boosdoeners bij een oorontsteking zijn meestal bacteriën die normaal gesproken in je neus- of je keelholte wonen. Tussen de neus-keelholte en de oren lopen kleine, buisachtige gangetjes, de oortrompet. Door de oortrompet kunnen bacteriën in het middenoor raken. Deze bacteriën ontsteken het oor. Het ontstoken weefsel zwelt op, wordt rood en heet en doet vooral pijn. Soms krijg je ook koorts. De dokter kan met een otoscoop in je oren kijken. Als je oor ontstoken is, krijg je oordruppels tegen de pijn en de ontsteking. Soms krijg je daarbij ook nog neusdruppels. Als de ontsteking heel sterk is, moet je zelfs antibiotica nemen.