Slaaptrainingen

Insomnia of slapeloosheid wordt enerzijds gekenmerkt door problemen om in te slapen en anderzijds door snel en vaak ontwaken uit de slaap. Hierdoor is de slaapkwaliteit onvoldoende en heb je het gevoel niet uitgeslapen te zijn. Vaak ontstaan deze klachten in aansluiting met een ingrijpende gebeurtenis, toegenomen stress of periode van ziek zijn. Onbewust leren we in die moeilijke periode foute gewoonten aan, zodat onze slaap ook nadien verstoord blijft. Nog al te vaak wordt hiervoor slaapmedicatie voorgeschreven.   

Het doel van de slaaptrainingen is om mensen met insomniaklachten weer aan het slapen te krijgen zonder slaapmedicatie. Nadat je verwezen word om deel te nemen aan deze slaaptrainingen, word je eerst uitgenodigd door onze slaappsychologe, Sofie Maerevoet, voor een kennismakingsgesprek (intake). Tijdens dit gesprek van een uur wordt je slaapprobleem in kaart gebracht. Je krijgt een slaapdagboek mee om je slaap te documenteren. Al dan niet krijg je ook al advies om –na overleg met je behandelende arts- je slaapmedicatie af te bouwen.

Tijdens de training zelf wordt er gewerkt in groepjes van zes personen. Tijdens zes opeenvolgende vrijdagochtenden krijg je uitleg en advies over slaaphygiëne. Je krijgt advies over wanneer je moet gaan slapen en moet opstaan. Er wordt gewerkt rond de principes van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Dit is een vorm van cognitieve gedragstherapie (CBT-I), waarbij je leert omgaan met de piekergedachten die opkomen tijdens het wakkerliggen.

Gemiddeld genomen lukt het bij 80% van de mensen om een betekenisvolle verbetering van de slaap te bekomen.

 

Praktisch:

De trainingen gaan door in het Imeldaziekenhuis.

De intake (kennismakingsgesprek) gaat steeds door op een donderdagvoormiddag en duurt 1 uur (kostprijs +/- €50).

De trainingen verlopen over zes opeenvolgende vrijdagochtenden en duren 2 uur. De totale kostprijs voor de trainingen bedraagt 6x €50.
Ons centrum is door de CM erkend voor het organiseren van deze trainingen, zodat leden van de CM €150 terugbetaald krijgen.
Mensen aangesloten bij andere mutualiteiten kunnen gedeeltelijke terugbetaling bekomen via ‘raadpleging bij psycholoog’.