Jaarverslag 2021

Ondernemend

Inhoudstafel

  1. HoloLens
  2. Social freezing
  3. Volledige digitalisering van de nierdialyses
  4. Opleidingen voor studenten anesthesie
  5. EFO-zaal

1.1

HoloLens

In februari 2021 werd voor het eerst in Vlaanderen de HoloLens headset met 3D-visualisatie tijdens een ingreep gebruikt en dit in ons ziekenhuis. De procedure werd live gestreamd en op 280 locaties wereldwijd gevolgd. Dokter Tim Tollens was de eerste arts in ons ziekenhuis die de bril mocht uittesten. De 3D-bril laat de chirurg toe door middel van hologrammen het medisch dossier zoals CT-scan beelden van de patiënt te raadplegen. Ook kan de exacte locatie van bv. een gezwel holografisch op de patiënt worden opgelicht. De HoloLens biedt daarnaast tal van teaching mogelijkheden. Studenten en andere chirurgen kunnen buiten de operatiezaal meekijken door de ogen van de chirurg. In coronatijd een grote meerwaarde: slechts één zorgverlener moet zich in de besmette zone begeven en toch kunnen meerdere zorgverstrekkers advies verlenen.

1.2

Social freezing

Dat vrouwen steeds vaker hun zwangerschap uitstellen, om diverse redenen, staat ondertussen gekend als een maatschappelijk fenomeen. De meest vruchtbare periode van een vrouw valt niet altijd samen met de juiste timing om haar kinderwens te vervullen. Vrouwen doen dan ook steeds meer beroep op ‘social freezing’, waarbij niet-bevruchte eicellen worden ingevroren met de bedoeling deze later te gebruiken. In ons ziekenhuis wordt ‘social freezing’ sinds vorig jaar aangeboden. Onze fertiliteitsartsen Stefanie Verhelst en Sofie Pelckmans begeleiden vrouwen hierin en werken hiervoor samen met UZ Leuven.

1.3

Volledige digitalisering van de nierdialyses

Op Wereldnierdag stelde onze kunstnierafdeling met trots hun innovatief en volledig digitaal dialyse opvolgprogramma voor. Een revolutionair dialysesoftwarepakket zorgt voor meer veiligheid én betere zorgkwaliteit. Maar nog belangrijker: het geeft onze verpleegkundigen extra tijd voor persoonlijk contact met onze patiënten. Zo blijven we inzetten op warme zorg en systemen die onze patiëntveiligheid en zorgkwaliteit vergroten.

Solidariteit

1.4

Opleidingen voor studenten anesthesie

Echografie heeft een groeiend belang in het beantwoorden van acute klinische vragen op spoedgevallen, intensieve zorgen en de operatiezaal. Heeft deze patiënt een pneumothorax, is die dame nuchter, waarom is de bloeddruk van bed 14 zo laag, is hij voldoende gevuld....? Deze vragen kunnen aan bed beantwoord worden met behulp van echografie en leiden tot acuut instellen of aanpassen van de behandeling. Deze echografische benadering wordt Point-of-Care Ultrasound genoemd, oftewel PoCUS. Er is een groeiende vraag bij assistenten in opleiding om deze nieuwe vaardigheid aan te leren. Onze dienst Anesthesie nam vorig jaar het initiatief om een cursus perioperatieve PoCUS op te zetten voor assistenten in opleiding anesthesie. De eerste cursus werd gepland begin 2022 en bleek meteen een succes.

1.5

EFO-zaal

Eind 2021 werd de bouw van onze nieuwe EFO-zaal afgerond en vonden de eerste procedures plaats. Deze volledig nieuwe elektrofysiologiezaal zorgt voor nog meer precisie-behandeling bij hartritmestoornissen. De nieuwe zaal verleent ook extra comfort aan patiënt en zorgverlener. Deze zaal zorgt ook voor een feilloze onderlinge communicatie via headsets. De verlichting kan aangepast worden aan de noden van zorgverleners én patiënten. Alle beeldvorming en info wordt verwerkt in één voorstelling op een modulair 58 inch beeldscherm.

Cardiologen Philippe Debruyne, Tom Rossenbacker en verpleegkundige Kristel geven wat meer uitleg in dit filmpje