Jaarverslag 2021

Groene campus

Duurzaamheid ten dienste van patiënten, medewerkers en onze partners in de zorg.

Inhoudstafel

  1. Sorteerstraat in Café Clinic
  2. Nieuw containerpark
  3. Recyclage ziekenhuismateriaal
  4. Boomstambanken zorgen voor groene rustplekjes voor medewerkers

4.1

Sorteerstraat in Café Clinic

Midden vorig jaar werd in het personeelsrestaurant Café Clinic een sorteerstraat geïnstalleerd. Na het eten sorteren onze medewerkers de resten en het afval van hun maaltijd. Op die manier wordt het afval, dat vroeger samenkwam, opgesplitst in voedselresten, PMD en restafval. Deze opsplitsing zorgt er vooreerst voor dat er minder restafval moet verbrand worden. De voedselresten worden door een erkende afvalophaler opgehaald; het biogas dat tijdens het vergistingsproces vrijkomt wordt gebruikt om groene stroom te maken.

4.2

Nieuw containerpark

Sinds begin juni 2021 maken we in ons ziekenhuis gebruik van kiepbare 770 l-containers voor enkele specifieke afvalstromen, namelijk NRMA (niet-risicohoudend medisch afval - blauwe zakken) en papier/karton.

Het ophalen van papier, karton, RNMA en restafval gebeurt nu ook via rolcontainers op de diensten. Alles wordt gesorteerd en zoveel mogelijk gerecycleerd. Bij de vernieuwing van ons containerpark werden nieuwe perscontainers voorzien met een kiep-/kantelsysteem. Hierdoor hoeven de medewerkers van interne logistiek niet meer dagelijks honderden blauwe NRMA zakken manueel in een perscontainer te tillen. Ergonomie gecombineerd met duurzaamheid.

4.3

Recyclage ziekenhuismateriaal

Als ziekenhuis zetten we extra in op recyclage van ons ziekenhuismateriaal. Vorig jaar werden heel wat nieuwe initiatieven genomen: de blauwe doeken, die rond gesteriliseerd materiaal zitten in het operatiekwartier, worden verzameld en gerecycleerd. Voordien kwamen deze in grote hoeveelheden bij het restafval terecht en werden ze verbrand. Deze steriele doeken bestaan uit een zuiver kunststof, polypropeen, waardoor ze bijzonder geschikt zijn om te recycleren.

Op de doeken hangen labels en kleefband die verwijderd moeten worden vooraleer ze naar het recycleercentrum kunnen. Hiervoor wordt de hulp van Ons Tehuis Brabant vzw ingeschakeld. Daar worden de kleefband en stickers verwijderd, de doeken opgevouwen en samengeperst tot balen.

Dit recyclageproject creëert zo eveneens werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Vervolgens gaan de doeken naar de recycler. Die wast, vermaalt en smelt de doeken tot plastic korrels. Die korrels gebruikt men in de verpakkingsindustrie als folie, in de auto-industrie en in allerhande producten zoals stoelen, plantpotten, speelgoed en gieters. Tussen augustus 2020 en april 2021 werd 2,4 ton sterilisatiedoeken opgehaald en verwerkt. Zo wordt ons afval dus een grondstof voor nieuwe producten en is de cirkel rond.

4.4

Boomstambanken zorgen voor groene rustplekjes voor medewerkers

Op Dag van de Medewerker werden niet alleen gezonde fruitmanden uitgedeeld. Er werd ook de belofte gemaakt om 8 boomstambanken te plaatsen op ons Imeldadomein. En dat gebeurde. Het atelier van Natuurpunt leverde en installeerde de banken tijdens de zomervakantie zodat onze medewerkers maar ook patiënten er even tot rust kunnen komen en opnieuw opladen. Van de 8 boomstambanken zijn er twee picknick-opstellingen voorzien, zodat je ze ook kan gebruiken om iets met de collega's te bespreken.