Operatie

Als je naar het ziekenhuis moet voor een operatie mag je natuurlijk niet direct de operatiezaal binnen wandelen. Eerst word je door de verpleegkundige naar een kinderkamer gebracht op de kinderafdeling. Eten en drinken mag even niet meer. Dat noemen we nuchter zijn. Je hebt ook een valies meegebracht naar het ziekenhuis. Wat zou daar allemaal inzitten? Lees hieronder van rechts naar links.

letsrobnednat, atsapdnat, peez, keoddnah, ejdnahsaw, amajyp, deogredno, deogleeps

Op de kinderkamer staan 2 bedden, één voor het kind en één voor mama of papa. Dat wil zeggen dat ofwel mama of papa bij je mag slapen. Zo ben je nooit alleen. De verpleegkundige heeft ook een armbandje bij dat ze rond je pols doet. Je naam en je geboortedatum staan erop. Ze heeft ook een speciale pyjama bij die je moet aandoen in de operatiezaal. Een operatiekleed noemen wij deze pyjama. 

Nadat je het operatiekleed hebt aangedaan moet je naar de operatiekamer. Je moet natuurlijk niet te voet naar de operatiezaal. De verpleegkundige brengt je in het bed naar de operatiezaal. Dat bed kan zelfs in de lift. Mama en papa mogen meegaan naar de operatiekamer.

De verpleegkundige belt aan bij de operatiekamer. Je mama of papa krijgt een blauwe muts en een blauw schortje en mag nog even mee tot de slaapdokter je in slaap doet.

Je verhuist van je bed naar de operatietafel. Iedereen in de operatiezaal heeft een blauw hemd en een blauwe broek aan. Hier zie je de operatiedokter of chirurg en de slaapdokter of de anesthesist. Zij hebben ook een operatiemuts, een mondmasker en handschoenen aan.

Hier zie je de slaapdokter of de anesthesist. Deze dokter doet je in slaap met een mondmasker. In het masker zit een soort van gas dat je inademt waardoor je in een diepe slaap valt (narcose). Dit slaapgas heeft een speciale geur. Soms heb je nog een bijkomende verdoving nodig. Deze wordt meestal geprikt nadat je in slaap bent gebracht, dus daar voel je niets van. De slaapdokter blijft gedurende de hele operatie bij jou en controleert je ademhaling, je hartslag en je bloeddruk met behulp van machines. Na dit alles kan de operatie starten.

Na de operatie word je naar de ontwaakkamer of de uitslaapkamer gebracht. In de ontwaakkamer word je wakker. Mama of papa mogen dan terug bij jou. Na sommige operaties zal je merken dat er een darmpje in je arm zit. Aan dat darmpje hangt een zak met vloeibaar eten. Dat is een infuus of een baxter. Op deze manier wordt er gedronken en gegeten. Als je goed wakker bent, word je weer naar je kamer op de kinderafdeling gebracht. Daar moet je nog herstellen van je operatie. Als je flink beter bent, mag je weer naar huis.