Veelgestelde vragen

Tijdens de zwangerschap 

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op de bevalling? 
Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Het bekijken van het filmpje op onze website en het lezen van deze info zijn een goede start hiervoor. 

Voor welke kamer kan ik kiezen als ik bevallen ben, ?
Je hebt de keuze tussen een eenpersoons- of een tweepersoonskamer.  Indien je partner ook wenst te overnachten, kan je voor een luxe kamer kiezen. Meer info hieromtrent vind je terug op onze informatiefilm en op deze pagina. Het is interessant om vooraf bij de mutualiteit of je verzekering na te vragen of deze kosten zullen terugbetaald worden. 
 
Mag ik mijn geboortewensen doorgeven?
Wij raden ten zeerste aan je geboortewensen mede te delen. Op die manier kunnen wij er zoveel mogelijk rekening mee houden. Weet je niet goed hoe je het moet opstellen? Vraag dan gerust naar ons geboorteplan. Dat kan je dan invullen en meebrengen. Vergeet dit ook zeker niet even te overlopen met je gynaecoloog.

Wat breng ik mee naar het ziekenhuis?
Voor mama:

  • Administratieve zaken (identiteitskaart, kaart van de verzekering, bewijs van prenatale erkenning/trouwboekje,…)
  • Comfortabele kledij (ondergoed, pyjama, badjas, voedingstopjes,…)
  • Toiletgerief (tandenborstel, tandpasta, zeep, shampoo, handdoeken, washandjes, een   coldpack,…) 
  • Een voedingskussen
  • Nachtlampje voor ‘s nachts, handig tijdens het voeden
  • Eventueel gsm/fototoestel om foto’s te maken van jullie nieuwe spruit

Voor baby:

  • Kleding (body’tjes, pyjama’s/kruippakjes, sokjes, handschoentjes, mutsjes,…). Voorzie hiervoor elke dag 1 stuk + 1 reserve
  • Eigen dekentje of (grote) tetradoek (extra tetradoeken, washandjes en badcapes hoef je niet mee te brengen, die zijn op onze kraamafdeling ter beschikking)
  • Knuffeltje
  • Autostoel (Bv. Maxi Cosi)
  • Een flesje van thuis en slabbetjes indien je flesvoeding zal geven

Een verzorgingssetje, luiers, thermometer, vochtige doekjes alsook hulpmiddelen voor de borst- en flesvoeding zijn verkrijgbaar op de kraamafdeling, die dan aangerekend worden via de factuur.
Indien je verkiest de set niet aan te kopen, gelieve dan deze zaken van thuis mee te brengen.

Extra tip: maak een aparte tas voor de bevalling met daarin gemakkelijke kledij om in te bevallen, en kleding en toiletgerief om je op te frissen na de bevalling, alles wat je kan helpen om te relaxen tijdens de arbeid (muziek, massageolie,…), alsook de eerste kleertjes voor je baby (body, pyjama, mutsje & sokjes).

Wat moet ik kiezen: borst- of flesvoeding?
Belangrijk in je keuze vinden wij zeker:
- dat je je keuze al tijdens de zwangerschap vastlegt.
- dat het je eigen weloverwogen keuze is die je zelf samen met je partner genomen hebt nadat je voldoende informatie over beide opties hebt ingewonnen.
- dat je weet dat er voor jullie geen foutieve keuze kan zijn, laat je geen druk opleggen door je omgeving. Beide keuzes zijn goed.

Is kinesitherapie belangrijk?
Prenatale kinesitherapie kan je helpen om tijdens de zwangerschap beter in conditie te blijven, het helpt ook om eventuele klachten te verminderen. Er worden ademhalingsoefeningen aangeleerd om je efficiënter voor te bereiden op de bevalling. De postnatale kinesitherapie dient voornamelijk om je bekkenbodem terug te helpen herstellen.

Adviseren jullie een zelfstandige vroedvrouw?
Het is absoluut een aanrader dat je jezelf na het korte verblijf op de kraamafdeling verder laat opvolgen en ondersteunen door een zelfstandige vroedvrouw. Dit wordt trouwens volledig terugbetaald door je mutualiteit. Maar de keuze ligt uiteraard bij jezelf.

Ik ga over mijn uitgerekende datum, wat nu? 
Je zal dan elke 2 dagen op controle komen om jou en je baby na te kijken door middel van een CTG. Tijdens deze raadpleging wordt de verdere planning met de gynaecoloog besproken. 

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?
Dit is zeer verschillend, en hangt of van de manier waarop je bevalt (vaginaal of via een keizersnede) en je kamerkeuze.  
Meer info vind je hier

Als je er bijna bent ...

Wanneer moet ik naar het ziekenhuis komen?  
Indien je je baby niet goed meer voelt bewegen, bij bloed- of vochtverlies, bij regelmatig terugkerende en pijnlijke contracties, of indien je ongerust bent, is het zeker nodig om contact met ons op te nemen: tel 015 50 59 20.

Hoe kom ik naar de materniteit?
Meld je altijd aan via de spoedafdeling.
Je vindt ons in het ziekenhuis op route 85.

Kan ik telefonisch contact opnemen?
Dat is zeker mogelijk, onze nummers zijn 015 50 59 20 of 015 50 59 30.

Komt mijn eigen gynaecoloog voor mijn bevalling?
Indien je gynaecoloog aanwezig is in het ziekenhuis, komt deze voor je bevalling. Indien niet, werken wij met een wachtsysteem.

Wat kan ik doen om de pijn te verzachten?
Het is zeer belangrijk dat je bij pijn probeert je gedachten en focus te verleggen. Massage door je partner, warmte, muziek, verandering van houdingen, een douche of een bad  kunnen je zeker ondersteunen in de opvang van de eerste weeën.

Hoe lang duurt een arbeid?
Een arbeid verloopt in verschillende fases. Dit verloop gaat sneller bij een tweede kindje, maar bij een eerste kind moet je toch rekenen op 10 à 12u. Maar dat is natuurlijk voor elke bevalling anders.

Ik ben in arbeid. Gaat een vaginale bevalling dan zeker lukken?
Je moet toch in je achterhoofd houden dat een keizersnede nog altijd mogelijk is. De meest voorkomende oorzaken zijn het niet vorderen van de arbeid, of je baby’tje dat aangeeft dat het zich niet meer zo oké voelt.

Ik ben in arbeid. Tot wanneer kan ik een epidurale verdoving krijgen?
Technisch is dat altijd  mogelijk. Wil je dat de epidurale goed werkt en je er optimaal van kan genieten, dan is het best om bij een actieve arbeid tijdig een beslissing te nemen.

Kan mijn baby altijd samen met mij naar de kamer?
Indien je te vroeg bevalt (voor de 36ste zwangerschapsweek) of indien je baby onder de 2400 gr weegt, zal de kinderarts je baby beter willen opvolgen op onze neonatale afdeling.
Ook indien blijkt dat je baby na de bevalling wat aanpassingsproblemen heeft, zal hij/zij ter controle opgenomen worden op onze neonatale afdeling en kan hij/zij niet samen met jou naar de kamer.

Na de bevalling: 

Mijn baby'tje is geboren. Mag ik skin-to-skin doen?
Het heeft zeker veel voordelen, voor jou en je baby, om huid-op-huidcontact te behouden na de bevalling. Zelfs de verdere dagen is het ook aangeraden om dit regelmatig toe te passen.  

Wanneer wordt mijn kindje nagekeken door de kinderarts?
Indien je met een keizersnede bevalt, komt de kinderarts direct na de geboorte langs, bij een vaginale bevalling gebeurt de eerste controle meestal de ochtend nadien. Ook de dag dat je naar huis gaat gebeurt er opnieuw een onderzoek van je baby door de kinderarts. 

Hoe gebeurt de verzorging/voeding van de baby?
Het is de bedoeling dat je tijdens je verblijf stap voor stap uitleg en info krijgt over de verzorging en voeding van je baby.  Stilaan kan je de zorg zelf doen, zodat je je niet meer onzeker voelt in deze nieuwe ouderfunctie wanneer je thuis bent.

Blijft mijn baby altijd bij mij op de kamer? 
Jullie blijven altijd samen. Bloedafnames doen we zoveel mogelijk op de kamer en indien je baby een onderzoek moet krijgen, mogen jij of jouw partner je baby steeds begeleiden.

Als ik bevallen ben, wanneer komt de gynaecoloog nog langs?
Je eigen gynaecoloog komt tijdens je verblijf zeker bij je langs op de kamer. Dagelijks komt ook één van onze assistenten bij je langs. 

Hoe lang blijf ik in het ziekenhuis?
Indien je vaginaal bevallen bent, blijf je 3 nachten. Bij een geboorte via een keizersnede verblijf je 5 nachten in het ziekenhuis. De dag waarop je bevalt, rekenen we als dag 0. 

Kan mijn partner bij mij blijven?
Indien je voor een luxekamer kiest, kan je partner bij je blijven overnachten. Jouw partner kan ook 3 maaltijden per dag krijgen. 

Kan ik poliklinisch bevallen?
Je mag, als alles goed verlopen is, poliklinisch bevallen. Dit houdt in dat je minimum zes uur in het ziekenhuis verblijft, op voorwaarde dat je thuis verder kan opgevolgd worden door een zelfstandige vroedvrouw. Bij je ontslag komen de gynaecoloog en kinderarts nog langs voor een controle, beide onderzoeken moeten geruststellend zijn. Bespreek dit best ook vooraf met je gynaecoloog.

Ik mag naar huis, maar de kinderarts beslist dat mijn baby beter nog even blijft. Wat nu?
Geen nood: dit is een medische indicatie waardoor jullie samen langer mogen blijven.

Wat na het verblijf op de kraamafdeling van het Imeldaziekenhuis?
Het is handig dat je je na het verblijf op onze afdeling verder laat opvolgen door een zelfstandige vroedvrouw.
De mogelijkheid bestaat ook om voor huishoudelijke taken beroep te doen op thuishulp of kraamzorg. Deze personen dien je tijdens je zwangerschap al in te lichten.
Door de kinderartsen wordt geadviseerd om tussen dag 7 en dag 10 nog een hercontrole bij hen in te plannen. 
Ook Kind en Gezin kan jullie bijstaan in de opvolging van jullie groter wordende baby, zij controleren ook de nodige vaccinaties.

Speciale situaties: 

Ik heb problemen met mijn rug. Kan ik dan een epidurale verdoving krijgen?
Het is aangewezen dat je tijdens de zwangerschap speciale situaties zoals deze bespreekt met je gynaecoloog, indien gewenst kan er ook een consultatie met een anesthesist geregeld worden zodat deze alles op voorhand kan bekijken. 
 
Ik verneem van mijn gynaecoloog tijdens de zwangerschap dat ik via een keizersnede moet bevallen. Hoe verloopt de voorbereiding?
Er zal op het einde van de zwangerschap een consultatie bij de vroedvrouw gepland worden om alle praktische zaken te overlopen. Zo zullen jullie een antwoord krijgen op al jullie vragen.

Ik ben zwanger van een meerling.
In deze situatie voorziet de gynaecoloog voor jou extra opvolgmomenten, ook met praktische vragen kan je dan bij ons terecht. Eventuele doorverwijzing naar gespecialiseerde ziekenhuizen is mogelijk.
 
Ik ben te vroeg bevallen en mijn baby ligt op de neonatale afdeling. Ik word ontslagen. Wat nu?
In deze situatie kan ook jij langer in het ziekenhuis verblijven, in een hotel-formule. 

Ik ben te vroeg  bevallen in een universitair ziekenhuis maar mijn baby'tje komt nu naar het Imeldaziekenhuis. En ik?
Geen nood, ook jij kan bij ons op de kraamafdeling gehospitaliseerd worden, tot je baby sterk genoeg is om naar huis te kunnen, eventueel kan je zelfs nog samen een dagje op de kamer verblijven, voor je naar huis gaat zodat je ook s ’nachts aan elkaar kan wennen.