Team dialyse

Sedert 2007 is de dienst gehuisvest in een nieuw deel van het ziekenhuis. De afdeling is goed bereikbaar via de ingang spoedgevallen en is gesitueerd op de 3e verdieping. Daar vind je de kunstnierafdeling (route 120). Voor patiënten die met eigen vervoer komen worden er parkeerkaarten gegeven, je kan je wagen parkeren op parking A.

De afdeling fungeert als voogdijcentrum. Daarnaast hebben wij  ook nog een CAD te Heist o/d berg en CAD te Mechelen onder onze vleugels.

Architectonisch hebben wij gekozen voor 2 grote dialysezalen. Zaal 1 heeft 17 dialysetoestellen en zaal 2 heeft er 13. Vermits dit ziekenhuisdialyse is, hebben wij enkel bedden ter beschikking: allemaal hoog-laag bedden met alle andere functionaliteiten. 
De zalen zijn allen opgedeeld in zones. Verpleegkundigen worden toegewezen aan de verschillende zones. Zaal 1 heeft 3 afgeschermde dialyseboxen. Zaal 2 beschikt over 2 isolatieboxen. Deze boxen kunnen ook gebruikt worden voor ‘besmette patiënten’: MRSA, Hep B….

Er zijn volautomatische weegbedden ter beschikking. Twee grote weegplateau’s zorgen ervoor dat ook rolstoelgebruikers snel en eenvoudig kunnen worden gewogen.

Voor de dialysebehandeling beschikken wij over Gambro toestellen: Artis en Nipro (Surdial X). Zowel hemodialyse als hemodialfiltratie online bieden wij aan. Als waterbehandeling hebben wij een dubbele Bi-osmose Gambro waterbehandeling met hitte-desinfectie. Deze installatie staat garant voor een juiste waterkwaliteit.

Voor de werking van onze afdeling beschikken wij over een volledig elektronisch dialyseprogramma Diamant. Alle dialysedata worden hierdoor correct verwerkt en zijn traceerbaar. Deze systemen zorgen trouwens mee voor een veilig verloop van de dialysesessies.

’s Morgens na de start van de dialyse wordt er een ruim ontbijt aangeboden. Het middagmaal wordt geserveerd in een patiëntenrestaurant op de afdeling zelf. Dit volgens de juiste dieetkeuzes. In de namiddag wordt er ook steeds koffie/thee aangeboden met een kleine versnapering. Voor dieetbegeleiding beschikken wij over een diëtiste. Zij zal, op maat van iedere patiënt, trachten te helpen bij het voorschrift van een juist kunstnierdieet.

Tijdens de dialyse is er TV en gratis wifi beschikbaar voor al onze patiënten. De patiënten hebben ook een vereniging: Imnipa. Samen met enkele verpleegkundigen organiseren zij ieder jaar activiteiten ten voordele van onze patiënten. Een buitenlandse reis, daguitstappen, wereld-nierdag, ….  

De afdeling is op weekdagen en op zaterdag open vanaf 7.15u tot 18.30u. Wij bieden 2 dialysesessies per dag aan, zowel voormiddag als namiddag. Tevens is er een wachtdienst die 24/24u stand-by is voor dringende dialysesessies.

Ons dialyseteam

Functie Naam Telefoon E-mail
Hoofdverpleegkundige Bert Van den Wijngaert 015 50 54 15 email
Adjunct hoofdverpleegkundige, pre-dialyse Dorien Luyten 015 50 54 11 email
Adjunct hoofdverpleegkundige home HD Pieter Dereymaeker 015 50 54 11 email
Adjunct - peritoneale dialyse Anke Goyvaerts 015 50 54 08 email
Sociaal werker Christel Nicasi 015 50 54 20 email
Sociaal werker Esméé Janssens 015 50 57 02 email
Diëtiste Nele Hollants 015 50 45 48 email
Diëtiste Helga Demil 015 50 45 47 email
Secretariaat Astrid Vervoort 015 50 54 22 email