Leerlingen SUI komen meevolgen in ons ziekenhuis

09 mei 2019
door Kathleen Vermeulen

Verpleegafdelingen, Keuken, Technische dienst, Magazijn, Fysio, Crea, Patiëntenvervoer: op deze en nog veel meer diensten krijgen we vandaag bezoek van studenten uit het vierde jaar sociaal-technische wetenschappen van het SUI in O.L.V.-Waver. Een groep enthousiaste studenten die nieuwsgierig meevolgen en meehelpen en zo ontdekken wat werken in een ziekenhuis betekent. Ook de dienst Communicatie kon rekenen op twee “journalisten voor één dag”, Silke Cornelis en Yorben Colle, die hier verslag uitbrengen. 

Bezoek aan de Cardiale revalidatie van het Imeldaziekenhuis
Yorben, reporter van dienst

Vandaag bezocht ik samen met 79 medeleerlingen van Sint-Ursula-Instituut in O.L.V.-Waver het Imeldaziekenhuis te Bonheiden. Daar gingen we langs op de verschillende verpleegkundige en andere diensten om een kijkje te nemen hoe het er in een ziekenhuis aan toe gaat.
Ikzelf bezocht, samen met Thierry een medewerker van de dienst communicatie, de cardiale revalidatie. Deze dienst bevindt zich in een aparte gebouw van het ziekenhuis en oogt op het eerste gezicht modern, ruim en er heerst een warme sfeer. De cardiale revalidatie ontvangt patiënten die in het verleden hartproblemen hadden, zoals een hartaanval of hartritmestoornissen. Een van deze patiënten is Jos, een 77-jarige sympathieke, praatgrage man. Een twintigtal jaar geleden kreeg hij hartproblemen en verschillende overbruggingen van zijn hart. Sinds 2011 komt Jos al naar de cardiale revalidatie. En hij ondervindt er duidelijk de voordelen van.

“Ik kom twee keer per week naar hier, op dinsdag en donderdag. Ik mocht destijds zelf kiezen welke uren mijn voorkeur hadden. Een gepensioneerde heeft nu eenmaal een drukke agenda hé. Ik zit er niet mee in om hier elke week een aantal uren te komen oefenen, want ik zit in een zeer toffe groep. Ik maak hier heel makkelijk vrienden en de begeleiding is uitstekend! Het gebeurt wel eens dat we na onze oefensessies samen een pintje gaan drinken. Altijd zeer gezellig natuurlijk!”



De leerlingen kregen verder een rondleiding en nuttige uitleg van onder andere een diëtiste, die het belang van gezonde voeding benadrukte. Een sociaal assistente sprak over werkhervatting en de administratieve afhandeling van de patiënten hun traject. Hoofdverpleegkundige Gudrun en de kinesisten gaven meer uitleg over de verschillende oefeningen en de werking van de dienst.

Daarna werden de leerlingen uitgenodigd om ook een aantal oefeningen mee te doen zoals de relaxatieoefeningen en een fietstest. “Ik heb gekozen voor cardiale revalidatie omdat het er zeer interessant uitzag en omdat ik benieuwd was naar de werking van de dienst. Tot nu toe voldoet het aan alle verwachtingen. Ik ben benieuwd naar de fietstest!” vertelt één van de leerlingen.

Ons bezoek aan de dienst werd spijtig genoeg vroegtijdig afgebroken omdat een patiënt zich plots onwel voelde. Alle medewerkers schoten snel te hulp en uiteindelijk kwamen de ambulanciers ook ter plaatste om de nodige zorg toe te dienen.  De patiënt werd overgebracht naar de spoedafdeling, maar stelt het naar verluid goed.

 

Bezoek aan de Kunstnier en aan de Instrumentele dienst.
Silke, reporter van dienst

We begonnen met een bezoek aan de afdeling Kunstnier. Daar volgden we leerlingen Lotte en Yana. Hoofdverpleegkundige Bert gaf ons eerst een uitleg. Hij vertelde dat er dagelijks 100 patiënten langskomen op de afdeling. Ze komen 3 keer per week voor een dialyse. Nierpatiënten moeten vooral letten op wat ze eten en drinken, maximum 1 l vocht per dag drinken en gerechten eten met zo weinig mogelijk kalium. Er komt ook een diëtiste langs om hen daarin te begeleiden. Jaarlijks wordt er ook een reis georganiseerd voor de patiënten omdat het voor hen anders onmogelijk is om op reis te gaan omdat ze 3 keer per week naar het ziekenhuis moeten komen. In het land waar ze op vakantie gaan wordt er ook een dialysecentrum gecontacteerd zodat ze daar de nodige zorg krijgen. We vroegen hoofdverpleegkundige Bert waarom hij zo graag op de afdeling Kunstnier werkt: “Ik werk graag met mensen en het technische vind ik ook heel leuk. 85 % van onze patiënten komt hier jaren en je bouwt er dan ook een band mee op”. Zowel Lotte als Yana waren onder de indruk door de vele machines en de zorg voor de patiënten.

Vervolgens gingen we naar de instrumentele dienst, een dienst waar er geen patiënten mogen komen. Medewerker Steven gaf een uitgebreide uitleg over wat ze daar allemaal doen. In het ziekenhuis worden er 3684 toestellen gebruikt en op die dienst kunnen ze 2/3 van de toestellen zelf herstellen. De schade aan de toestellen komt vaak door intensief gebruik, te vallen of ergens tegenaan te botsen. Soms moeten ze zelfs tijdens operaties iets herstellen en dat brengt af en toe wel wat druk met zich mee. Jaarlijks worden de toestellen onderhouden en ze doen regelmatig een safety test. Leerlingen Jano en Sander waren aandachtig aan het luisteren maar vonden het wel ingewikkeld. Collega Lionel beschreef de eigenschappen van een goede medewerker op de Instrumentele dienst: “Je moet een technische achtergrond hebben zoals elektronica, auto-mechanica, industriële wetenschappen, ... Daarnaast is het ook belangrijk om sociaal, communicatief en leergierig te zijn. Je werkt immers met veel mensen samen en er zijn de hele tijd nieuwe toestellen, zo leer je elke dag bij.”