Handhygiëne brochures en logos

10 tips voor een goede handhygiëne

20 maart 2017
door Communicatie

Met de campagne ‘U bent in goede handen’ gaan onze collega’s van de dienst Ziekenhuishygiëne in maart langs op de verschillende afdelingen van ons ziekenhuis. Ze delen flyers, badges en posters uit om zowel hun collega’s als patiënten en bezoekers te informeren en bewust te maken van een goede handhygiëne.

De campagne wordt sinds 2005 georganiseerd door de Federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het Federaal Platform voor Ziekenhuishygiëne. De toepassing van een correctie handhygiëne is zeer belangrijk want het staat garant voor een daling van het aantal ziekenhuisinfecties en het redt zo mensenlevens.

Wij geven 10 tips voor een goede handhygiëne.

1. Verzorg je handen goed en houd ze netjes.

2. Hydrateer ze voldoende om uitdroging en kloven te voorkomen.

3. Was je handen steeds wanneer ze vuil of plakkerig zijn, na toiletgebruik, vóór het eten en na hoesten/niezen of snuiten.

4. Het wassen, spoelen en drogen van je handen zou in totaal ongeveer 40 tot 60 seconden moeten duren.

5. Gebruik de juiste handhygiënetechniek zodat alle zones van je handen bereikt worden.

6. Gebruik voor het ontsmetten van je handen exact dezelfde handhygiënetechniek als bij het wassen.

7. Ontsmet in het ziekenhuis elke keer je handen als je een kamer verlaat, als patiënt maar ook als bezoeker.

8. Ontsmet altijd je handen vóór het betreden van een gemeenschappelijke ruimte in het ziekenhuis.

9. Om een doorgedreven handontsmetting uit te voeren heb je ± 3ml handalcohol nodig, dit is gelijk aan twee maal pompen aan het pompje van de handalcohol.

10. Ontsmetten van je handen neemt ongeveer 30 seconden in beslag. Blijf wrijven tot de handalcohol is opgedroogd aan de lucht.

Op de foto: Jennyfer Vanderheyden (stagiaire), Veerle De Charleroy en Davy Daniëls van de dienst Ziekenhuishygiëne samen met de collega’s van Heelkunde 2.