World Bedwetting Day

28 mei 2019
door Kathleen Vermeulen


Bedplassen, ook bekend als enuresis, is het ongewild urineverlies tijdens de slaap bij kinderen van ouder dan 5 jaar. Het werd vroeger beschouwd als een eenvoudig probleem dat wel zou verdwijnen als het kind ouder werd. Ondertussen weten we wel beter, bedplassen komt voor bij ongeveer 5-10% van de 7-jarigen en kan veroorzaakt worden door een verkeerde werking van de blaas of een overproductie van urine tijdens de nacht.

Het moet dan ook beschouwd worden als een medische aandoening die kan behandeld worden. De meest frequente oorzaken zijn een te hoge urineproductie tijdens de nacht, een te diepe slaap en een te kleine blaascapaciteit, al dan niet in combinatie met elkaar. Enuresis nocturna kan een flinke impact hebben op het zelfvertrouwen van het kind, maar ook op zijn of haar functioneren op school of in sociale activiteiten. Er is een duidelijke genetische oorzaak met in 70% van de gevallen een ander familielid met de ziekte.

Met eenvoudige onderzoeken zoals een gesprek, een volledig klinisch onderzoek, een urine onderzoek en een plasdagboek kunnen een aantal zaken in kaart worden gebracht. Vooral het plasdagboek is een cruciaal instrument, dit geeft meteen een idee van de grootte van de blaas, de urineproductie tijdens de nacht en de vochtinname van het kind. Bijkomend kan een gewone buikfoto of een echo van de buik extra informatie geven.

Op die manier kan de oorzaak worden gevonden waarna de gepaste behandeling kan worden gestart. Deze kan o.a. bestaan uit een aanpassing van het plas– en drinkgedrag, medicatie, kinesitherapie, plaswekker,... Een continue en correcte begeleiding van het kind en de ouders is belangrijk voor het slagen van de therapie. Soms is het noodzakelijk verschillende behandelingen of  (para)medische disciplines te combineren. Op die manier ontstond ook het plaskamp dat jaarlijks mede door Dr. Hendrik Plancke wordt georganiseerd.

Meer info vind je op www.drogenachten.be
 

Dr. Thibault Meert, uroloog