Soepweek 2018

27 februari 2018
door Dorien

Vijf teams met daarin patiënten, artsen, verpleging, paramedici en medewerkers van ondersteunende diensten zullen weer het beste geven van zichzelf. In totaal nemen 40 mensen deel die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met kanker en die samen fietsen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Om het inschrijvingsgeld van 25.000 euro in te zamelen organiseert het ziekenhuis een gezonde soepweek. Van 27 februari tot 2 maart maken en verkopen 100 enthousiaste vrijwilligers verse soep. De soeptent voor de ingang van het ziekenhuis is elke dag open van 11u tot 20u.

Net zoals vorig jaar fietsen 5 teams mee de 1000 km van Kom op tegen Kanker tijdens het Hemelvaartweekend van 10 tot 13 mei. Deze teams bestaan uit 40 energieke deelnemers, die het Imeldaziekenhuis zullen vertegenwoordigen. Patiënten, artsen, verpleegkundigen, andere medewerkers en hun families beginnen de nodige voorbereidingen te treffen om deze sportieve uitdaging aan te gaan waarin ze dagelijks zo’n 250 km zullen afleggen.

Meer dan 100 vrijwilligers steken de handen uit te mouwen om 880 kg groenten te transformeren tot 2400 liter verrukkelijke soep. Dankzij de schenking van de groenten door Belorta zal er elke dag soep kunnen gemaakt worden met verse seizoen groenten en zullen de opbrengsten integraal naar het goede doel kunnen gaan. De soeptent staat van 27 februari tot 2 maart dagelijks van 11u tot 20u voor de inkom van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Op het menu:

Dinsdag gezonde tomatensoep met wintergroenten

Woensdag kan men genieten van een lekkere soep van knolselder en raap

Donderdag serveren de vrijwilligers een heerlijke pastinaak wortelsoep

De soepweek wordt vrijdag afgesloten met winterse Chinese koolsoep

Hieronder vind je alvast het recept van de tomatensoep met wintergroenten:

Ingrediënten:

300 g wortelen

2 uien

1 knolselder

1 prei

500 ml water

3 laurierblaadjes

500 g tomaten

3 groentebouillonblokjes

2 eetlepels olijfolie

140 g tomatenpuree (blikje)

 

Bereiding:

Maak alle groenten schoon, halveer 1 ui en snijd de uiteinden van de wortelen, de knolselder en de prei.

Breng de uiteinden aan de kook met het water, de ui, het groen van de prei en de laurierblaadjes.

Laat het op een laag vuurtje 45 minuten trekken.

Snijd ondertussen de wortelen, de prei en de knolselder in stukken.

Snipper de andere ui fijn en snijd de tomaten in kwartjes.

Leg vervolgens een natte theedoek in een vergiet boven een lege kookpot en giet de getrokken bouillon erdoor.

Breng op smaak met een bouillonblokje, peper en zout.

Verhit de olie en fruit de ui 3 minuten, voeg ook de tomaten en de tomatenpuree toe en bak 4 minuten.

Voeg de bouillon en de gesneden groenten toe en breng aan de kook.

Mix het geheel met de staafmixer.

 

Eet smakelijk!

 

Hier vind je het recept van de knolselder-raapsoep:

Ingrediënten:

¼ knolselder

2 rapen

3 aardappelen

2 uien

2 stukken prei

20 g boter

100 g spek

Peper, zout en nootmuskaat

1 l kippenbouillon

30 cl melk

 

Bereiding:

Schil de knolselder en snijd in blokjes.

Doe hetzelfde met de rapen en de aardappelen.

Snipper de uien en snijd de prei fijn.

Snijd het spek in smalle reepjes.

Smelt vervolgens de boter en laat het spek een beetje kleur krijgen.

Voeg de ui toe en laat even fruiten.

Voeg de knolselder, de rapen, de prei en de aardappelen toe.

Laat 15 minuten stoven en schep regelmatig om.

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Voeg de kippenbouillon toe aan het geheel en laat 45 minuten sudderen.

Voeg tot slot ook de melk toe en laat nog 5 minuten extra sudderen.

Mix daarna de soep.

 

Laat het smaken!

 

Het recept van de pastinaak-wortel soep vind je hier:

Ingrediënten:

3 wortelen

3 pastinaken

Knolselder

1 grote ui

ca. 2 liter water

3 bouillonblokjes (kip)

Peper

Bladpeterselie

Chilipoeder

 

Bereiding:

Maak alle groenten schoon en snijd ze in stukken.

Houd een stukje wortel en pastinaak apart als garnituur.

Breng alle gesneden groenten samen in een kookpot met het water, de bouillonblokjes en de peper.

Laat 30 minuten koken onder deksel.

Mix de soep met een staafmixer.

Snijd het aparte stukje wortel en pastinaak in kleine stukjes en voeg toe aan het gemixte geheel.

Laat nog 10 minuten zachtjes sudderen.

Tip! Is de soep te dik? Voeg dan wat extra water toe.

Werk af met wat bladpeterselie en chilipoeder.

 

Smakelijk!

 

Hieronder kan je het recept van de Chinese koolsoep raadplegen:

Ingrediënten:

Halve Chinese kool (of 1 kleine)

1 dikke prei

1 grote ajuin

2l kippenbouillon

3 aardappelen geschild en in stukken gesneden

 

Bereiding:

Spoel de prei en snij samen met de ajuin in stukken.

Stoof aan in wat boter.

Spoel en snij ondertussen de Chinese kool in fijne reepjes.

Voeg bij de prei en de ajuin en laat even meestoven.

Overgiet met 2l kippenbouillon en voeg de aardappelen toe.

Laat 20’ koken en mix fijn.

Als garnituur kan je gemalen kaas toevoegen.

 

Geniet van de lekkere soep!