Online bestelsysteem medicatie zorgt voor tijdswinst in ons ziekenhuis

19 februari 2019
door Kathleen Vermeulen


Het online bestelsysteem voor medicatie in ons ziekenhuis werkt bijzonder goed. De eerste evaluaties tonen een belangrijke reductie van de opnameduur op het dagziekenhuis voor patiënten met chronische inflammatoire darmziekten (IBD). Het systeem werd ontwikkeld door onze IBD-kliniek, onder leiding van Dr. Peter Bossuyt en Dr. Lieven Pouillon, en de IT-dienst van het ziekenhuis.

Chronische inflammatoire darmziekten omvatten de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Deze aandoeningen van het maag-darmstelsel komen voor bij ongeveer 50.000 mensen in België. Ongeveer 20% van de patienten wordt behandeld met intraveneuze therapie via het dagziekenhuis. Hierbij wordt om de 4 tot 8 weken medicatie via een infuus toegediend. Dit zorgt voor een belangrijke impact op het sociaal leven en de professionele activiteit van de veelal jonge en professioneel actieve patiënten.

Via het ontwikkelde systeem dient de patiënt zich eerst te registreren via het online afsprakensysteem, één dag voor een gepland bezoek ontvangt hij een automatische e-mail. Via dit e-Health systeem wordt de toestand van de patiënt geëvalueerd vanop afstand door de specialist-verpleegkundige en de arts. Indien er zich geen problemen stellen, kan de medicatie besteld worden en klaar gemaakt worden. Het infuus kan de dag nadien dan direct worden toegediend op het dagziekenhuis, zonder bijkomende vertraging.

Significante tijdswinst

Sinds het invoeren van het e-health systeem in juni 2018 is er een reductie van 34% in opnameduur van IBD patiënten op ons dagziekenhuis. Heel concreet brengt elke patiënt gemiddeld één uur minder op het dagziekenhuis door in vergelijking met vroeger. Dit zorgt voor meer efficiëntie van het dagziekenhuis en apotheek, en vooral voor minder impact op het leven van de IBD-patient.

De resultaten van dit e-Health systeem hebben nationaal en internationaal de aandacht getrokken. Deze week vindt een presentatie plaats op het Belgisch congres voor maag- en darmziekten in Antwerpen, en later deze lente wordt het innovatieve systeem ook voorgesteld op het Europees congres in Kopenhagen (Denemarken) en het Mondiaal congres in San Diego (Verenigde Staten).