Imelda kiest voor duurzame energie en plaatst zonnepanelen

22 mei 2019
door Kathleen Vermeulen


Investeren in duurzaamheid is niet direct gerelateerd aan medische zorg en levert niet altijd een positief financieel resultaat. Toch vinden we het belangrijk om naast de zorg voor hun patiënten, ook zorg te dragen voor onze omgeving. Zo houden we bij elke renovatie of vernieuwbouw steeds rekening met evidenties zoals energiezuinige split airco’s met invertertechnologie, automatische zonneweringen, dubbele beglazing, dakisolatie, energiezuinige liften, LED verlichting en lokalen met bewegingsmelders…

Daarnaast zijn er ook grotere initiatieven waarmee we onze ecologische voetafdruk willen verkleinen.

Stefaan Claeys, facilitair directeur: “De zorg voor onze patiënten gaat natuurlijk voor alles, maar we geven ook om de omgeving waarin onze patiënten verzorgd worden. Het Imeldaziekenhuis wordt omringd door een aanzienlijk natuurgebied en bos. We hechten hier veel belang aan en investeren graag in de toekomst. De installatie van deze zonnepanelen is hier één initiatief van dat naar meer smaakt. Ook voor onze nieuwe inkomhal hebben we grote plannen. Het gebruik van groendaken zal zorgen voor een perfecte integratie in onze groene omgeving. Op termijn is het onze ambitie om naar een volledig energieneutraal ziekenhuis te gaan.”

Naast de reeds bestaande warmtekrachtkoppeling (geïnstalleerd in 2014) werden er het afgelopen jaar 1137 nieuwe zonnepanelen op de daken van de verschillende ziekenhuisgebouwen geïnstalleerd door partner Bee.

Met een totaal vermogen van 358 kWp voorzien we op die manier, aanvullend op de 18% van de warmtekrachtkoppeling, in ongeveer 3,5% van zijn eigen energiebehoefte. Dit verbruik komt overeen met dat van een 60-tal huishoudens. 

Samen met Vlaams Minister van Leefmilieu, Koen van den Heuvel, werden de zonnepanelen vandaag officieel in dienst genomen.