Imelda als eerste Vlaams ziekenhuis met revolutionaire AVF operatietechniek

07 november 2019
door Kathleen Vermeulen

Een arterioveneuze fistel, of korter gezegd een AV fistel, is een verbinding tussen een ader en een slagader. Deze AV fistel wordt aangelegd bij patiënten waarvan de nieren zelf het bloed niet meer kunnen zuiveren, en die bij gevolg nood hebben aan dialyse.

Voorheen werd zo een AV fistel aangelegd met een snede ter hoogte van de onderarm.  Binnenin deze AV fistel kunnen er littekens ontstaan waardoor dialyse moeilijker verloopt. Dergelijke patiënten hebben vervolgens bijkomende operaties nodig om deze verlittekening met een ballon open te rekken.

Hoe verloopt de techniek?

Door de nieuwe operatietechniek kan een AV fistel vanaf nu gecreëerd worden via een minimaal invasieve weg. Door middel van een prikje in een ader en een slagader, worden 2 katheters opgevoerd. Deze zullen op exact de juiste plaats in beide bloedvaten naar elkaar toegetrokken worden gebruik makend van magneetjes. Daarna kan er via radiofrequente ablatie een verbinding tussen ader en slagader gebrand worden.

Dit heeft niet enkel als voordeel dat er geen snede dient gemaakt te worden, maar ook zien we dat er veel minder verlittekening binnenin deze fistel optreedt. Hierdoor hebben patiënten die met deze nieuwe techniek behandeld kunnen worden, veel minder nood aan bijkomende operaties om de fistel terug open te rekken. Een ander belangrijk voordeel is dat deze AV fistel uitwendig amper zichtbaar is.  Dit is een groot contrast met de vroegere techniek, waarbij de AV fistel vaak als een dikke, kronkelige slang zichtbaar is over de arm.

Dr. Fien Gryffroy, vaatchirurg, legt uit: “Binnen ons ziekenhuis, is er een erg goede samenwerking tussen de nefrologen, de dialyseverpleegkundigen en de vaatchirurgen. Wanneer een patiënt in de toekomst mogelijks dialyse nodig heeft, wordt deze door de nefroloog naar de chirurg doorverwezen. Er volgt een uitgebreid echografisch onderzoek, waarbij nagekeken wordt of de patiënt in aanmerking komt voor het aanleggen van een endovasculaire AV fistel. Jammer genoeg komt niet iedereen in aanmerking voor deze nieuwe techniek. We zijn enorm blij dat er zo’n goede samenwerking is tussen deze disciplines en dat we beschikken over een kundig en gemotiveerd verpleegkundig team op dialyse. Dit is de absolute voorwaarde om te kunnen starten met deze nieuwe, revolutionaire techniek.”