Beperkt bezoek toegelaten voor patiënten die langer dan 3 dagen worden opgenomen

22 april 2021
door Kathleen Vermeulen

De aanhoudende COVID-19-pandemie en de beperkingen die we hierdoor moeten opleggen, hebben een grote impact op het welzijn van onze opgenomen patiënten.
Dat bezoek in het ziekenhuis niet mogelijk is, maakt het bijzonder zwaar, vooral voor wie langer in het ziekenhuis moet verblijven. Moeilijk zowel voor de patiënt zelf, als voor de familie.

De druk op onze Intensieve zorgen en onze corona-afdeling blijft groot. Maar al onze medewerkers en artsen werden al een eerste keer gevaccineerd, meer dan de helft van hen kreeg ook het tweede vaccin. Dit maakt dat we voor de patiënten die langer dan drie dagen worden opgenomen, bezoek kunnen toestaan onder strikte voorwaarden. Deze regeling gaat in vanaf vrijdag 23 april 2021.

In overleg met de patiënt wordt één vaste bezoeker aangeduid, die vanaf de vierde dag opname op bezoek kan komen. De bezoeker meldt zich aan aan het onthaal. De onthaalmedewerkers checken via de identiteitskaart of je effectief de vaste bezoeker van die patiënt bent. Indien dit klopt, wordt je doorgelaten. Eens op de verpleegafdeling toegekomen, meld je je even aan bij de verpleegpost.
Opgelet: Bezoek op de COVID-afdeling is niet toegestaan. Een eventueel raambezoek langs buiten kan in samenspraak met de verpleging.

Bezoekuren

Het bezoek wordt beperkt tot 1 uur en is toegestaan binnen de algemene bezoekuren: van 15 tot 19 uur.

Uitzonderingen:

Een aantal diensten hebben een aangepaste bezoekregeling:

  • Kraamafdeling: de partner kan in de loop van de hele dag op bezoek komen
  • Kinderafdeling: beide ouders mogen tegelijkertijd op bezoek komen
  • Bezoekmomenten worden vastgelegd in overleg met het zorgteam op de diensten Intensieve & Bijzondere Zorgen en in palliatieve situaties.

Veiligheidsmaatregelen
Deze aangepaste bezoekregeling is enkel mogelijk indien de toegestane bezoekers zich houden aan de veiligheidsmaatregelen:

  1. Als bezoeker draag je een mondneusmasker tijdens de volledige duur van het bezoek. We raden het dragen van het masker ook sterk aan buiten het ziekenhuis (o.a. op de parking).
  2. Voor het binnengaan van de kamer en na het bezoek, ontsmet je de handen.
  3. Als bezoeker hou je 1,5 meter afstand van andere personen in het ziekenhuis, ook van de patiënt.
  4. Gedurende de 14 dagen voorafgaand aan jouw bezoek dien je symptoomvrij te zijn.