20 jaar slaaplabo in ons ziekenhuis

29 maart 2021
door Kathleen Vermeulen

Afgelopen weekend draaiden we de wijzers van onze klok weer een uurtje vooruit. Net als elk jaar gaat dit gepaard met een uurtje knippen in onze zo gekoesterde slaap. Elk jaar worden we op dit moment van het jaar (pijnlijk) herinnerd aan het feit dat onze slaap van onschatbare waarde is. Het slaaplabo van ons ziekenhuis behandelt al 20 jaar patiënten met een slaapprobleem. Door onze multidisciplinaire samenwerking werd er een ruime expertise doorheen de jaren opgebouwd.

Ons slaaplabo bestaat dit jaar precies 20 jaar. We besteden reeds twintig jaar met zorg aandacht aan slaap en slaapstoornissen. Een derde van ons leven brengen we slapend door en het belang van slaap op onze gezondheid kan dan ook niet onderschat worden. De belangrijkste slaapstoornis is slaapapnee, waarbij snurken in de slaap gepaard gaat met adempauzes. Dit leidt naast klachten van slaperigheid overdag ook tot een vijfmaal verhoogd risico op hartinfarcten en hersenberoertes. Elk jaar volgen de specialisten van het slaaplabo ongeveer een 1000-tal personen op met slaapapnee die hiervoor de aangepaste CPAP-behandeling (Continuous Positive Airway Pressure) krijgen. In het ziekenhuis begeleiden we de patiënt zelf in zijn CPAP-behandeling. Samen met de patiënt zoekt het slaaplabo naar het meest aangename, comfortabele masker om de CPAP-behandeling op te kunnen starten. En dat is uniek: Vaak wordt dit eerder door een externe firma gedaan.

“Als ziekenhuis vinden we het belangrijk om de patiënt met veel aandacht en expertise te begeleiden tijdens hun behandeling. Bij opstart bekijken we welk CPAP-masker het best bij de patiënt past. We volgen het volledige traject en de patiënt weet bij wie hij terecht kan met vragen en opmerkingen.” vertelt Wendy De Boeck, hoofdverpleegkundige slaaplabo.

Ook andere slaapstoornissen zoals slaapwandelen, onvrijwillige bewegingen in de slaap en slapeloosheid worden in ons slaaplabo opgespoord. Gemiddeld komen er elk jaar bijna 900 mensen een nachtje doorbrengen. Een belangrijk deel van deze mensen heeft te kampen met in- en doorslaapstoornissen. Voor deze groep van mensen is het ziekenhuis sinds enkele jaren ook gestart met de groepstrainingen rond slaap. Deze resulteren bij 80% van de mensen in een betekenisvolle verbetering van de slaapkwaliteit.

“We werken in een multidisciplinair team. Zowel pneumologen, neus-, keel- en oorartsen, neurologen, slaappsychologe, heel wat verpleegkundigen, secretariaat als technici werken samen in het slaaplabo om de patiënt de beste behandeling te geven. Over de jaren heen is het aantal patiënten in ons slaaplabo gestegen. Hier kunnen 2 zaken uit afgeleid worden: enerzijds dat er in het actuele leven meer slaapstoornissen zijn én anderzijds dat de patiënten er veel vaker iets aan willen doen. Je hoeft er dus echt geen nachtje over te slapen om je slaapproblemen aan te kaarten bij je huisarts en samen met ons slaaplabo te zoeken naar een oplossing,” aldus dokter Maarten Dewil, neuroloog.

Naar aanleiding van ons 20-jarig bestaan maakten we deze video waarin onze experts meer uitleg geven over de werking van het slaaplabo.