Dag tegen Kanker

15 oktober 2020

Elk jaar wordt de derde donderdag van oktober gereserveerd als dé Dag tegen Kanker. In ons ziekenhuis maken we van Dag tegen Kanker steeds een dag vol extra verwennerij voor onze oncologische patiënten. En dat is ook dit jaar niet anders. Alhoewel we, gezien corona, beperkt zijn in wat mogelijk is. 

Deze keer geen muziekbands of masseurs. We willen het risico op besmetting met corona voor onze patiënten tot een minimum beperken. Toch voorzien we voor hen wat extra's. In samenwerking met onze medewerkers van de keuken en diëtiek bereiden we hartige en zoete versnaperingen voor voor onze oncologische patiënten. En een van onze verpleegkundigen speelt een deuntje muziek.

Ook jij kan laten zien dat je solidair bent met mensen met kanker. Dit door het gele lintje op te spelden. 
Kom op tegen Kanker komt ook met een digitaal aanbod voor kankerpatiënten. Dat kan je terugvinden op hun website.

Enkele receptjes om thuis te maken:

Flapjacks met glazuur

 Ingrediënten voor 10 stuks:    
100g roomboter
100g rozijnen
100g havermout
100g zelfrijzende bakmeel
100g honing

Ingrediënten en breiding van glazuur:
300g poedersuiker , 6 eetlepels water of melk.
Doe de poedersuiker in een kom. Zorg ervoor dat er geen klonters in de kom zitten.
Voeg de melk of het water toe aan de poedersuiker en meng de ingrediënten met een lepel of een garde.
Doe het glazuur op je koud gebak met een lepel, strijk het glazuur plat met een lepel of een mes en laat opstijven in de koelkast.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Smelt de boter op een laag vuur. Doe de havermout, zelfrijzend bakmeel en rozijnen in een beslagkom.
Giet hier de boter bij en roer totdat alles goed gemengd is en loskomt van de zijkanten van je kom. Voeg vervolgens de honing toe en meng het geheel tot een mooi mengsel.
Verdeel het mengsel over de bakvorm (20x20). Druk het goed aan met een spatel. Zet de vorm in de oven en bak de koek in 15 à 20 minuten tot het gaar en goudbruin van kleur is.
Haal het uit de oven en snijd de koek dadelijk voor in 10 stukken. Neem dan de zijkanten van het bakpapier vast en til hiermee de flapjacks uit de vorm.
Laat ze 10 minuten verder afkoelen op een rekje. Versier ze vervolgens met glazuur en laat deze verder opstijven in de koelkast.

Hapje tonijn met cottage cheese

Ingrediënten voor 4 personen:
60g cottage cheese
50g tonijn natuur uit blik
1 koffielepel olijfolie
1 koffielepel gesnipperde verse bieslook
2 kerstomaatjes
Peper en zout

Bereidingswijze:
Laat de tonijn uitlekken. Meng de cottage cheese met de olijfolie, de gesnipperde bieslook en de uitgelekte tonijn.
Breng op smaak met peper en zout. Leg er een half kerstomaatje op als garnituur.

Tip: Cottage cheese, ook huttenkaas genoemd, is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. De kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken, maar niet perst, zodat nog wat melkwei in de kaas achterblijft. Hij wordt niet gerijpt of gekleurd. De kaas is arm aan vetten en koolhydraten en rijk aan proteïnen (eiwitten).

Het kan besmeerd worden op de boterham, beschuit of cracker met tomaat en komkommer.